/ iStock
Руските окупационни сили обявиха, че са арестували 21 "съучастници" на украинската армия в окупираните Херсонска и Запорожка област, докато в района се води украинска контраофанзива, съобщава Франс прес.

Те са били задържани от руската Национална гвардия заедно с 13 гранатомета, над 31 000 патрона от различен калибър, 53 гранати и над 24 кг експлозиви, уточни в изявление в Телеграм назначената от Москва администрация в Херсонска област.

Освен това са били обезвредени седем мини и артилерийски снаряди, се казва в изявлението, което не съобщава други подробности.

В Херсонска област руските сили за сигурност са разбили и група украински агенти, предоставяли на въоръжените сили на Киев информация за разположението на руските сили в града и околностите му, за да насочват украинския ракетен обстрел, съобщава военен източник, цитиран от руската агенция РИА Новости.

Ден по-рано при обстрел на украинските сили беше частично унищожен важен мост в град Херсон, от ключово значение за снабдяването на руските сили. Градът се намира само на няколко километра от фронтовата линия, където украинските сили започнаха контранастъпление, за да си върнат територии, които изгубиха още в началото на руската офанзива.

Руските сили са подложили днес на масиран ракетен обстрел Киевска и Черниговска област, зони, които не са ставали мишена от седмица, съобщи Асошиейтед прес, като цитира изявление на регионалния губернатор Олексий Кулеба в Телеграм. Според него при обстрела на квартала Вишгород е бил засегнат инфраструктурен обект. Засега не е ясно дали има пострадали.

В същото време губернаторът на Чернигов, Вячеслав Чаус, съобщи, че множество ракети са били изстреляни от територията на Беларус по Гончаровское, отбелязва АП.

Вчера лидерът на прокремълските сепаратисти в Източна Украйна Денис Пушилин публично призова руските сили "да освободят руските градове, основани от руския народ - Киев, Чернигов, Полтава, Одеса, Днепропетровск, Харков, Запорожие, Луцк".
БТА