/ БГНЕС
Русия възнамерява да проведе стратегическо военно учение в източната част на страната идния месец, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че мястото, където ще се осъществят маневрите, е на хиляди километри от района на руските военни действия в Украйна.

Учението, което се казва "Восток" ("Изток") и е ежегодно, ще се извърши от 30 август до 5 септември и в него ще участват и военни контингенти от неуточнени други страни, посочва ТАСС.

Чрез него ще бъде изпратен сигнал, че Русия, въпреки скъпоструващата война в Украйна, която продължава вече пети месец, се грижи за отбраната на цялата си територия и че мощта ѝ във военно отношение е ненакърнена, отбелязва Ройтерс.

Сякаш за да подчертае това, в съобщението си руското военно министерство посочи следното: "Обръщаме внимание на факта, че в специалната военна операция (в Украйна) участват само част от руските въоръжени сили с численост, която е напълно достатъчна за изпълнение на задачите, поставени от върховния главнокомандващ".

Допълва се, че Русия не е отменяла никаква тренировъчна дейност или международни сътрудничества, а учението ще бъде обезпечено с целия необходим личен състав, въоръжение и техника.
БТА