С войната в Украйна Русия иска спусне "завеса от кръв" между себе си и европейските си съседи, заяви днес държавният секретар на Франция по европейските въпроси Лоранс Бун, цитирана от Франс прес.
Бун поздрави Украйна и Молдова за получаването на официален статут на страни кандидатки за членство в Европейския съюз. "Този статут е жизненоважен за тези страни", каза тя и добави, че "не са възможни половинчати мерки, когато Русия е избрала да спусне завеса от кръв между себе си и съседите си".

Украйна е арена на "неописуеми престъпления" на руските войски и е замесена във "война, която трябва да спечели, защото от това зависи нейното бъдеще, както и нашето", заяви още Бун в рамките на дебат за приключилото в края на юни френско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тя поздрави 27-те страни членки за реакцията на руската инвазия с "колективен отговор от невиждани санкции с безпрецедентен обхват", чиято цел е "войната да стане трудна за Русия в икономически, финансов и военен аспект".

Според оценката на Лоранс Бун ЕС е успял да "скъса с едно голямо табу", финансирайки въоръжаването на Киев. "Времето за стратегическа умереност приключи", подчерта още тя.
БТА