Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин постави вчера под съмнение ролята на човека за промените в климата, предаде Франс прес.

На какво се дължи отстъплението на ледената покривка в Северния ледовит океан?

"(Глобалното) затопляне започна през 30-те години на 20-и век. По онова време все още е нямало антропологически фактори като емисиите (на парникови газове), но затоплянето вече е било започнало", каза Путин на форум за Арктика в северния руски Архангелск.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Руският президент допусна, че глобалното затопляне може да е свързано с цикли на Земята, и отбеляза, че то не може да бъде предотвратено. "Въпросът е да се приспособим", подчерта той.

Глобално застудяване сложило началото на сегашните екосистеми

Глобалното затопляне ще продължи през 21 век, застудяване - след 1000-2000 години

Руският президент Владимир Путин
БГНЕС

В същото време Путин потвърди, че Русия ще изпълни своите ангажименти по Парижкото споразумение за климата, предаде ТАСС.

Ще направим това така както спазихме и Протокола от Киото, каза той.

Тръмп подписа указ за преразглеждане на мерки за климата, въведени от Обама

Руският президент направи това изявление в момент, след като американският му колега Доналд Тръмп, който встъпи в длъжност в края на януари, подписа във вторник указ, отменящ голяма част от мерките за борба с глобалното затопляне, въведени от неговия предшественик на поста Барак Обама, отбелязва Франс прес. Тръмп освен това обеща да съживи въгледобивната промишленост в Съединените щати и е критикувал Парижкото споразумение за климата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС, архив


Тръмп: Искаме продукти, произведени в Америка от американски ръце

Президентът на САЩ ще реши преди срещата на върха на Г-7 в края на май в Италия дали да изтегли страната си от международния договор за борба с глобалното затопляне, уточни вчера говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс.

Съединените щати са на второ място в света по количество парникови емисии, припомня АФП.

Произведено в Китай: смогът на Лос Анджелис

В сряда Китай, страната замърсител номер едно, потвърди своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата, отбелязва Ройтерс.
 

Китайският президент Си Цзинпин
БГНЕС, архив

Въглеродният двуокис не е най-опасният замърсител?

Темата
вероятно ще бъде обсъдена от американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин на срещата им във Флорида следващата седмица.