Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред работници в един от заводите на авиационния концерн Боинг в град Чарлстън в Южна Каролина, припомняйки своето предизборно обещание "Америка преди всичко", предаде ДПА.
 
"Това е нашата мантра: Купувайте американско, наемайте американско, подчерта президентът и добави: "Искаме продукти, направени в Америка, произведени от американски ръце".

До седмица: Тръмп издава нов указ за миграцията
 
Заводът в Чарлстън произвежда новите пътнически самолети 787 Дриймлайнър. Преди да тръгне из цеховете, Тръмп се срещна с шефа на компанията Денис Мюлънбърг. Президентът припомни, че след неговото избиране компании като Форд, Дженерал мотърс, Фиат-Крайслер са сред многото, които са обещали да запазят своите производствени бази в САЩ.
 
При посещението си Тръмп бе придружен от дъщеря си Иванка и нейния съпруг Джаред Къшнър, който е негов висш съветник.

Тръмп защити политика си по миграцията
 
Пред служителите на завода Тръмп каза, че обмисля възможността за голяма поръчка самолети Еф/Ей-18 Супер Хорнет на Боинг, смятани за потенциален съперник на самолетите Еф-35 на Локхийд Мартин, предаде Франс прес.
 
Тръмп обмислял поръчката на този самолет на Боинг за американските въоръжени сили, за да замени самолета по технология стелт на Локхийд Мартин, който е свръхмодерен, но чието разработване и конструиране бе белязано от множество закъснения и покачване на цената. Пентагонът по поръчка на Белия дом подробно проучва програмата за разработване на Еф-35. Тръмп смята тази програма за пример за лошо използване на обществени средства.
 
Досега са произведени 210 бройки от Еф-35. Програмата за разработването на тези самолети е смятана за най-скъпата в историята на американската армия. Тя се оценява на 400 милиарда долара за близо 2500 самолета, които трябва да бъдат произведени в идните десетилетия.
 
В последната партида, поръчана от Пентагона, цената на самолетите от версията Еф-35Ей е 94,6 милиона долара за един екземпляр. Тази версия е класическа и е предназначена за военновъздушните сили. Версията с вертикално приземяване и излитане Еф-35Би струва 122,8 милиона долара бройката, а версията Еф-35Си за военноморските сили излиза 121,8 милиона долара бройката.
БТА