имигранти
имигранти / БГНЕС
Във Филаделфия, Вашингтон, Остин и други американски градове се организира "Ден без имигранти", за да стане ясно колко важни са те за американската икономика и всекидневния живот, предаде Асошиейтед прес.
 
Организаторите казват на имигрантите да не ходят на училище и на работа. Очаква се да се включат голям брой работници, служители и семейства.

САЩ подготвят нови антиимигрантски мерки
 
Във Вашингтон някои от най-прочутите ресторанти се готвят да затворят врати или да работят с намален персонал, предаде Франс прес.
 
Шеф-готвачът от испански произход Хосе Андрес, който е удостоен с две звезди, реши да затвори пет от ресторантите си в столицата. Андрес е в конфликт с Доналд Тръмп, защото отказа да отвори ресторант в новия луксозен "Тръмп хотел" във Вашингтон заради изказванията на Доналд Тръмп срещу мексиканските имигранти в предизборната кампания.
 
Милиардерът настоява Андрес да му изплати обезщетение за милиони долари за неизпълнение на договора, посочва АФП.

Белият дом пак ще обжалва спряната забрана за пътуване на Тръмп
 
Ресторанти ще останат затворени в Ню Йорк и Филаделфия.
 
"Хора без документи, граждани, имигранти от цял свят, нека се обединим. Господин президент, без нас и без нашата подкрепа тази страна е парализирана", гласи призив, разпространен в социалните мрежи.
 
Инициативата за "Ден без имигранти" бе подета в края на миналата седмица в отговор на антиимигрантската политика на президента Доналд Тръмп, който се зарече да увеличи депортациите на мигранти, живеещи незаконно в САЩ, да изгради стена по границата с Мексико и да забрани на граждани от няколко държави с предимно мюсюлманско население да влизат в САЩ, посочва АП.

Тръмп пак призова да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ
 
През 2014 г. незаконно пребиваващите в САЩ са били около 11 милиона, а около 9 на сто от работещите в хотелско-ресторантьорския сектор са били без документи, сочат данни на изследователския център Пю.
БТА