Северният ледовит океан
Северният ледовит океан / Thinkstock/Getty Images
Отстъплението на ледената покривка в Северния ледовит океан през лятото е свързано  с естествената променливост на атмосферата освен с дължащото се на човешката дейност климатично затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Американски учени, които следят отстъплението на ледовете в Северния ледовит океан от 1979 г., решили да установят каква част от него се дължи на човешката дейност и каква част - на естествената променливост на атмосферата.
 
80% от Световния океан е застрашен от глобалното затопляне

Те са на мнение, че до 60 на сто от отстъплението на ледовете се обяснява с промени в атмосферните циркулации на голяма височина през лятото, които са свързани до 70 на сто с естествени причини, а не с човешка дейност. Това означава, че в края на краищата човекът е отговорен за 50-70 на сто от отстъплението на ледовете в Северния ледовит океан, отбелязват учените.

Търсите най-мръсното място в земните океани? Марианската падина

Северният ледовит океан
Thinkstock/Getty Images

Естествената променливост доминира сред тенденциите в атмосферната циркулация над Арктика и може да е отговорна за около 30-50 на сто от отстъплението на ледената покривка през септември от 1979 г., поясниха те.

Прогнозират ново масово преселение заради климатичните промени в бъдеще

"Ако в близко бъдеще тази дължаща се на естествени причини тенденция бъде преустановена или обърната в обратна посока, ще наблюдаваме забавяне на бързото напоследък топене на ледената покривка и дори възстановяване на морския лед - заяви ръководителят на екипа Цинхуа Дин от Калифорнийския университет в Санта Барбара. - В далечно бъдеще обаче дължащите се на човешката дейност парникови газове ще се превърнат в още по-непреодолим фактор."

Въглеродният двуокис не е най-опасният замърсител?

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.
БТА