2016-а е най-топлата година в историята на Арктика
2016-а е най-топлата година в историята на Арктика / ThinkStock/Getty Images

В Арктика са регистрирани 12-те най-топли месеца, откакто се води статистика за температурите в региона от 1900 г., съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Вълна топъл въздух е предизвикала значително топене на ледовете, се казва в доклад на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, над който са работили 61 учени от целия свят.

Измериха безпрецедентно високи температури в Арктика

Средната годишна температура на въздуха над сушата е най-високата, регистрирана някога - през периода от октомври 2015 г. до септември 2016 г. е била с 3,5 градуса Целзий по-висока от тази през 1900 г. "Рядко в Арктика е наблюдаван толкова категоричен и ясен знак за устойчиво климатично затопляне и каскадния ефект от него, колкото тази година", заяви Джереми Матис, ръководител на програма за арктически проучвания на Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Морският лед в Арктика е рекордно малко

Регионът се затопля два пъти по-бързо в сравнение с останалата част на планетата. В доклада се отбелязва, че тази рекордна топлина се е забавила през есента, когато водата в Северния ледовит океан отново замръзва, и е довела също до значително топене на ледената покривка в Гренландия.

Температурни рекорди в Гренландия топят ледената покривка необичайно рано

Площта на ледената покривка от средата на октомври до края на ноември 2016 г. е била най-малката от началото на спътниковите наблюдения през 1979 г. и с 20 на сто по-малка от тази през периода от 1981 г. до 2010 г.

Температурата на океанската вода е била по-висока от тази на въздуха - през август 2016 г. е надхвърлила с 5 градуса Целзий средните температурни стойности за периода от 1982 г. до 2010 г. в Чукотско и Баренцово море. "Ясно е, че тези рекордни температури на въздуха и океанската вода са забавили формирането на леда тази есен", посочват авторите на доклада.

Източник: БТА