/ Thinkstock/Getty Images
Мнението е на новоназначения ръководител на американската Агенция за защита на околната среда
Новоназначеният ръководител на американската Агенция за защита на околната среда (АЗОС) заяви, че въглеродният двуокис не е основната причина за глобалното затопляне - позиция, която противоречи на научния консенсус по темата за глобалното затопляне.
 
Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Известен като приближен до индустрията на изкопаемите горива, Скот Приют беше назначен начело на АЗОС от новата администрация на президента Доналд Тръмп. „Смятам, че измерването с точност на човешката дейност върху климата, е нещо много трудно за извършване и съществува огромно несъгласие за степента на влияние, така че не - няма да се съглася, че това (бел.ред. въглеродният двуокис) е основната причина за глобалното затопляне, което наблюдаваме", каза той пред телевизионния канал CNBC.
 
Позицията на Приют противоречи на преобладаващото мнение в научните среди по въпроса, както и с позициите на агенции като НАСА и Националната океанографска и атмосферна служба, според които глобалното затопляне в основата си се причинява от увеличаването на изхвърления във въздуха въглероден двуокис и други произведени от човека вредни газове.
 

Thinkstock/Getty Images


Около 97% от научната общност в световен мащаб се съгласява с това, че човешката дейност и най-вече изгарянето на фосилни горива като петрол, газ и въглища, са довели до рязкото увеличение на температурата на планетата.
 
Редица учени веднага разкритикуваха позицията на Прюит, описвайки мнението му като опасно, призовавайки за оставката му.
 
Въглеродният двуокис в атмосферата отново се увеличи

Самият президент Доналд Тръмп неведнъж е изразявал съмнение относно причините за глобалното затопляне. Той дори заплаши да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за околната среда, което предвижда единна борба с климатичните изменения на всички държави, включили се в него.
 
В своето интервю за CNBC Прюит, чиято агенция се занимава с прилагането на американските ангажименти за намаляване на вредните емисии, определи парижкото споразумение като "лоша сделка" и допълни, че то е трябвало да премине през одобрение от Сената.
 
Прогнозират ново масово преселение заради климатичните промени в бъдеще

Преди да заеме поста на ръководител на АЗОС 48-годишният Прюит е назначен за главен прокурор на щата Оклахома и като такъв подава десетки съдебни дела, с които блокира ключови разпоредби на агенцията, заставайки на една страна с представители на индустрията и активисти, искащи да отменят различни регулации по отношение на замърсяването, чистотата на въздуха и на водата.
 
По време на своето изслушване за ръководител на АЗОС Прюит заяви, че не смята климатичните промени за "измислица", както посочи неведнъж самият Тръмп, но каза, че "способността да измерим с точност степента на влияние на човешката дейност върху климата е обект на повече дебати".
БГНЕС