/ снимки: Reuters
Глобалното затопляне може да наруши равновесието в Световния океан до 2050 г.
Глобалното затопляне може да наруши равновесието в 4/5 от Световния океан до 2050 г., ако парниковите емисии продължат да се увеличават, като процесът ще застраши рибите, които са основна храна за една седма от световното население, съобщи Ройтерс.

Китайски учени се потапят в най-дълбокото място на света

Ограничаването на предизвиканите от човека парникови емисии ще даде на морския живот повече време за адаптиране към затоплянето, както и възможност да се премести в по-хладни води.

"До 2050 г. около четири пети от океанската повърхност ще бъде засегната от подкиселяване или затопляне", каза ръководителят на екипа Стефани Хенсън от британския Национален център по океанография. Сега само 10% от океаните са под стрес от двойния ефект на високите температури и подкиселяването.

Търсите най-мръсното място в земните океани? Марианската падина

Намаляването на парниковите емисии, както е предвидено от Парижкото споразумение, би ограничило вредното въздействие до две трети от океана до 2050 г. Така морският живот ще има повече време да се адаптира.

Спадането на кислорода в засегнатите води, както и на хранителните вещества, са други вредни последици върху океаните от глобалното затопляне.
БТА