Изследване определя кога ще се разпадне антарктическият леден шелф
Изследване определя кога ще се разпадне антарктическият леден шелф / снимка: Guliver/Getty Images

Последната непокътната част от един от антарктическите огромни ледени шелфове изтънява бързо и до няколко години вероятно ще се разпадне напълно, допринасяйки за допълнително покачване на океанските нива, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на НАСА.

Роботи-делфини събират данни за топенето на антарктическия лед

Проучването на специалисти от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена е било фокусирано върху останки от ледения шелф Ларсън Би, съществувал най-малко 10 000 години, но частично разрушил се през 2002 г. Това, което е останало от него, покрива площ от 1600 квадратни километра.

Антарктика включва десетки ледени шелфове - масивни плаващи платформи от лед край брега на континента Антарктида. Най-големият от тях е с размерите на Франция.

Леденият шелф Ларсен Би се намира на Антарктическия полуостров - част от Антарктида, простираща се към южния край на Южна Америка, и е една от двете основни зони от континента, където учените документират изтъняването на подобни формации от лед.

Ледът в Западна Антарктида се топи тревожно бързо

"Изследването на ледниците на Антарктическия полуостров дава информация за това как отдалечените на юг ледени шелфове, които са по-масивни, ще реагират на затоплящия се климат", обясняват авторите на изследването, базирано върху въздушни наблюдения и радарни данни.

Анализът на получената информация е показал, че разширяваща се пукнатина в Ларсън Би ще разцепи напълно ледения шелф, вероятно около 2020 г. Когато това се случи, ледниците, задържани на място от ледения шелф, ще се озоват в океана и ще допринесат за допълнително покачване на океанските нива.

Източник: БТА