Роботизирани делфини събират данни за топенето на антарктическия лед
Роботизирани делфини събират данни за топенето на антарктическия лед / Thinkstock/Getty Images

Роботи с размерите на делфини събират данни за топенето на антарктическия лед, демонстрирайки как технологията революционизира изследванията в отдалечените полярни райони, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джиосайънс".

В изследването международни специалисти под ръководството на Калифорнийския технологичен институт са използвали три жълти подводни роботизирани апарата, всеки от които на стойност 240 000 долара, за да измерват температурата и солеността в дълбините на море Уедъл край Антарктида.

Измерванията са показали как обширни водовъртежи носят топлина в по-плитките антарктически води и допринасят за топенето на крайбрежния лед. Откритието подкрепя теорията за движението на топлината на юг и може да послужи като отправна точка в климатичните проучвания.

"Говорим за революция в събирането на данни", казва Карън Хейуд, съавтор на изследването от университета на Източна Англия, обяснявайки как благодарение на подобни захранвани от батерии роботи се увеличава количеството на получената информация за сметка на намаляването на разходите.

Един от "механичните делфини" се е изгубил, но въпреки това проучването излиза по-евтино от подобно начинание през 2007 г., когато специалистите са харчили по 30 000 долара на ден, за да събират данни с кораб.

Роботите, наричани от учените "механични делфини", могат да функционират на място с месеци, гмуркайки се и изплувайки на повърхността с малки корекции в способността им да се задържат на водната повърхност.

Източник: БТА