Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ, с който нарежда да бъдат преразгледани голяма част от мерките в плана на бившия президент Барак Обама за борба с климатичните промени и за опазване на околната среда, предадоха световните агенции.

Планът на Обама, наречен "План за чиста енергия" (Clean Power Plan), наложи на топлоелектрическите централи ограничения над емисиите на въглероден диоксид, отбелязва Франс прес.

Тръмп при встъпването в длъжност: От този ден Америка ще бъде на първо място

Тръмп произнесе кратка реч в Агенцията за защита на околната среда
, в присъствието на миньори от въглищни мини. Той не спомена нито веднъж проблема с промените в климата и изтъкна, че ще сложи край на "войната срещу въглищата".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС, архив


"Моето правителство слага край на войната срещу въглищата. С днешния изпълнителен указ правя исторически стъпки за вдигане на ограниченията над американската енергия, за прекратяване на намесата на правителството и за отменяне на регулациите, които убиват работни места", каза президентът.
 
Тръмп: Искаме продукти, произведени в Америка от американски ръце

"Целта е да възстановя работни места, да върна нашите мечти и да направя Америка отново богата", заяви Тръмп, цитиран от ДПА.

БТА