Прогнозират ново масово преселение заради климатичните промени в бъдеще
Прогнозират ново масово преселение заради климатичните промени в бъдеще / ThinkStock/Getty Images

Очаква се не само температурите и морското ниво да се покачат вследствие на климатичните промени. Тъй като в някои части на света горещината става все по-екстремна, учени очакват значително увеличаване на климатичните бежанци, съобщи ЮПИ.

Климатолози от института "Макс Планк" по химия са на мнение, че през следващите няколко десетилетия ще се наблюдава масово преселение на милиони хора от Близкия Изток и Северна Африка, тъй като екстремните температури ще са по-често срещани.

Експерти прогнозират рекордни глобални температури през 2016-а

От 1970 г. екстремно горещите дни се удвоиха. Очаква се със затоплянето на планетата тази тенденция да продължи. Докато в други региони най-значимо покачване на температурите ще има през зимните месеци, се очаква в Близкия Изток и Северна Африка най-драматично да е повишаването на температурите през лятото.

"В бъдеще климатът в обширни райони на Близкия Изток и Северна Африка може да се промени така, че животът на местните жители да е застрашен", заяви Йос Лелиевелд, директор на института "Макс Планк" по химия и преподавател в Кипърския институт.

Климатичните промени ще удвоят силата на бурите и ураганите в Атлантика

Климатични модели навеждат на мисълта, че по обяд температурата в региона редовно ще достига 45,5 градуса Целзий към средата на този век, а към 2100 г. - 50 градуса Целзий.

Към края на този век горещите периоди ще са 10 пъти по-чести. Продължителен горещ период миналото лято бе свързан с подобряване на температурни рекорди в редица градове в Близкия Изток.

Затоплянето на океаните се ускорява

"Климатични прогнози сочат, че ако човечеството продължи да изхвърля със същите темпове въглероден диоксид в атмосферата, хората в Близкия Изток и Северна Африка ги чакат около 200 необичайно горещи дни годишно", поясни Панос Хаджиниколау от Кипърския институт.

Освен изключително горещи дни, климатичните модели показват увеличаване на проблемите, свързани със замърсяването. Ще зачестят също периодите на суша и пясъчните бури. Резултатите от изследването са публикувани в Climate Change.

Източник: БТА