Франсоа Фийон
Франсоа Фийон / БГНЕС
Националната финансова прокуратура поиска 5 години затвор за бившия френски премиер Франсоа Фийон, от които две години ефективно, поради участието му в аферата за създаване на "фиктивни работни места".

Започна делото срещу бившия френски премиер Франсоа Фийон за присвояване на средства

За неговата съпруга Пенелопе прокуратурата поиска 3 години условна присъда. Двама ще трябва да платят и глоба от 375 000 евро.

Съдят бившия френски премиер Франсоа Фийон за фиктивни назначения на съпругата му

Фийон бе кандидат на десницата за президент преди три години. Процесът срещу двойката Фийон започна в края на февруари.

По време на президентската му кампания през 2017 г. избухна скандал около Фийон и обкръжението му. Той започна с публикация от изданието „Canard Enchaine”, в което пише, че съпругата на бившия премиер е получавала заплата в продължение на осем години като негов фиктивен парламентарен помощник. Изданието съобщи още, че Пенелопе Фийон от известно време получава пари за работа в списанието „Revue des Deux Mondes”, но постави под въпрос факта, дали и тази работа не е фиктивна. Бившият главен редактор на списанието Мишел Креп заяви, че не знае, че на Пенелопе Фийон е било възложено да извърши стратегически анализ като част от работата в списанието.

През юни 2018 г. бе съобщено, че Фийон и съпругата му са обвинени в присвояване на публични средства и съучастие в злоупотребата с публична собственост.
БГНЕС