/ БГНЕС
Делото срещу бившия френски премиер Франсоа Фийон и съпругата му Пенелъпи в афера за нейни предполагаеми фиктивни назначения ще се гледа от 24 февруари до 11 март 2020 г. в парижки съд, предаде Франс прес.

Избухването на този скандал попари надеждите на Фийон като кандидат от десницата за президент на изборите през 2017 г. Тогава той беше фаворит в допитванията, но в крайна сметка отпадна още на първи тур.

Марин льо Пен е изкопирала реч на Фийон?

65-годишният Фийон е на съд за присвояване на държавни средства в няколко периода между 1998 и 2013 г. и злоупотреба със служебно положение.

Пенелъпи Фийон, която е получавала заплащане като парламентарен сътрудник докато Фийон е бил депутат, е на съд по същите обвинения. Тя винаги се е представяла като домакиня, която стои настрана от обществената дейност на съпруга си, отбелязва АФП.

Обвиниха съпругата на Фийон за злоупотреба с държавни пари

Бившият заместник на Фийон в парламента Марк Жуло, чиято сътрудничка е била по документи Пенелъпи Фийон между 2002 и 2007 г., ще бъде съден за присвояване на държавни средства.

Част от деянията са от 80-те години и за тях има давност. Смята се, че само за периода 1998-2013 г. Пенелъпи Фийон е получила общо над един милион евро.

Официално обвиниха Франсоа Фийон в злоупотреба с държавни средства

Франсоа и Пенелъпи Фийон са съдени и за злоупотреба със служебно положение за частично фиктивно назначение на Пенелъпи Фийон в периодичното издание "Обзор на двата свята", собственост на близък до Франсоа Фийон милиардер.
БТА