/ БГНЕС, архив
Делото срещу бившия френски премиер Франсоа Фийон и съпругата му Пенелоп Фийон за присвояване на държавни средства започна днес в Париж, предаде ДПА.
Обвинението е свързано с предполагаемото назначаване на Пенелоп Фийон на фиктивна длъжност като парламентарна сътрудничка.

Тези твърдения, появили се преди президентските избори във Франция през 2017 г., провалиха кампанията на Фийон, който бе кандидат на дясната партия "Републиканците", и дадоха възможност на кандидата центрист Еманюел Макрон да спечели вота, отбелязва агенцията.

Съдят бившия френски премиер Франсоа Фийон за фиктивни назначения на съпругата му

Прокуратурата твърди, че Пенелоп Фийон е получила над 1 милион евро държавни средства за работа, която не е вършила, или за работа, за която й е плащано повече от обичайното. Тя е била назначавана за парламентарна помощничка (основно между 1998 и 2007), първо на съпруга си, а след това на неговия съюзник Марк Жуло, който също е подсъдим.

Франсоа Фийон и Жуло може да бъдат осъдени на 10 години затвор.

Адвокатите на обвиняемите се позоваха на конституцията във възраженията си срещу обвинителния акт и разкритикуваха изтичането на информация в пресата по време на разследването. Прокурор Орелиан Льотокар каза, че присвояването на публични средства е било достатъчно сериозно престъпление, за да бъде наказвано с обесване до Френската революция през 1798 г.

Съдия Натали Гаварино каза, че съдът ще реши утре дали да сезира Касационния съд във връзка с възраженията, което би довело до временно спиране на делото.
БТА