/ БГНЕС
Министър-председателят Кирил Петков е попаднал в „капана на българските националисти“ при откриването на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Това заяви бившият специален представител на Република Северна Македония за преговорите с България - професор Владо Бучковски, при гостуването си в предаването „Утрински брифинг“  на „Слободен печат“, съобщава електронното издание „Фактор“.

„Според мен той попадна в капан. С нежеланието да остави националистите, условно казано, да водят историята към евентуален компромис с Македония, той бе подложен на натиск от местната ни общественост. Загуби част от симпатиите, защото всички вярвахме, че неговият подход е правилен път за нас за постигане на устойчиво решение“, казва бившият премиер на югозападната ни съседка и посредник в двустранния спор.

По думите на Бучковски към настоящия момент самото българско общество не е достатъчно зряло да приеме деблокирането на евроинтеграционния път на Северна Македония и по този начин оказва натиск върху прогресивните сили в България.

„Сега е истински проблем да се изгради система... на взаимно уважение, при която да се търсят точки, които могат да ни свързват“, заключи професорът.

Нов клуб за българо-македонско приятелство ще бъде представен в рамките на деня чрез онлайн платформата Zoom. Бучковски е сред учредителите, като целта е българо-македонските отношения да излязат от „задънената улица“, в която се намират в момента, да се създаде активно гражданско общество с представители на двете страни, които да работят за сближаването им на основата на европейските ценности.
"Фактор"