За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата в РС Македония срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност. Това се казва в позиция на министерството на външните работи по повод на масираната антибългарска кампания през последните няколко дни от страна на македонските медии и политици.

МВнР изразява учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април 2022г.

Премиерът на РС Македония: Посещението на българската делегация в Битоля разпали отново езика на омразата

„Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история“, подчертават от външнополитическото ни ведомство.

От там припомнят, че „Културен център Иван Михайлов“ е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019 г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна.

"Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права“, се казва в позицията.

Кирил Петков на откриване на български културен център в Битоля

МВнР подчертава, че българската държава ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.
БГНЕС