/ iStock/Getty Images
САЩ искат Република Северна Македония да започне преговорите за членство в ЕС възможно най-скоро, заявиха в Скопие високопоставени американски гости, помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид и нейният заместник Габриел Ескобар, който е и специален представител за Западните Балкани. Те предадоха на премиера на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи силната и недвусмислена подкрепа на администрацията на президента Джо Байдън за европейската интеграция на РСМ и за незабавното и спешно започване на преговорите с ЕС, пише скопското издание „Слободен печат“.

Секретарят Донфрид даде да се разбере, че Съединените щати искат междуправителствената конференция да се състои възможно най-скоро.

„Стартът на присъединителните преговори между Европейския съюз и Република Северна Македония се бави твърде дълго. Изпълнихте трудни задачи, постигнахте реформи и заслужавате бърз напредък. Бъдещето на Северна Македония е в ЕС“, заяви Донфрид в хода на визитата си в четвъртък.

Тя подчерта, че присъединяването на Скопие към ЕС ще донесе по-голяма стабилност на Балканите и по-голям просперитет в Европа, и похвали страната за ясната й позиция по отношение на войната в Украйна.

„Вие сте защитници на демокрацията и основаното на правила управление. Вие застанахте заедно с международните партньори в подкрепа на украинския народ. Знаете колко важна е свободата и сте доказали многократно, че сте стабилен партньор. Това е време на предизвикателства и възможности. Северна Македония показа, че е способна да защитава човешките права. Трябва да поддържате темпото на реформите, но вие показахте, че можете да посрещнете предизвикателството“, отбеляза Донфрид.

Тя добави, че САЩ оценяват ролята на РС Македония в тройката на ОССЕ и анонсира стратегически диалог между двете правителства, който ще се проведе във Вашингтон.

На съвместна пресконференция с Донфрид министър Османи повтори, че сега е подходящият момент ЕС да изпълни своята част от задачата и да деблокира процеса на присъединяване по време на френското председателство. Той предупреди, че липсата на напредък ще има сериозни последици за целите Западни Балкани и ще отвори вратата за вредни влияния от трети страни.

Министърът посочи, че РСМ е лоялен партньор и е в пълно съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, както и с ограничителните мерки, произтичащи от военната агресия на Русия срещу Украйна. С началото на преговорите, смята Османи, ще се потвърди доверието в ЕС и ще се насърчат процесите за преодоляване на различията и помирение в региона.

От правителствената пресслужба на югозападната ни съседка от своя страна съобщиха, че Донфрид е оценила, че с ефективните политики за подкрепа на народа в Украйна и в съответствие с външната политика на НАТО и ЕС, РСМ е дала още един силен аргумент, че принадлежи към Алианс и Съюза.

„Съвместно беше заявено, че това трябва да бъде признато и оценено от ЕС с откриването на преговорите за Северна Македония и Албания, тъй като разширяването на ЕС от геополитическа гледна точка е въпрос на сигурността и е от съществено значение за стабилността и просперитета на целия регион и самия Европейски съюз“, се казва в изявление на правителството в Скопие.