/ БГНЕС
Украинският парламент насрочи за понеделник встъпването в длъжност на избрания за президент Володимир Зеленски, който спечели над 73 на сто от гласовете, предаде Франс прес. Продължителните разисквания по този повод показват според агенцията колко може да е държавното управление за "този актьор без политически войски" зад гърба си.

Тържественото заседание на Върховната рада по този случай ще започне в 7 ч. по Гринуич, гласи решението, прието с гласовете на 315 депутати при необходими 226.

Зеленски призова международната общност за нови санкции срещу Русия

Зеленски бе поискал от депутатите да насрочат церемонията по встъпването му в длъжност за неделя, но идеята срещна съпротива, тъй като на този ден Украйна ще почете паметта на милионите жертви от сталинските репресии.

Шест политически сили имат шанс да преодолеят петпроцентната бариера и да влязат във Върховната рада след изборите, очаквани в края на октомври. Това съобщи днес пред журналисти Олга Балакирева, която оглавява Украинския институт за социални проучвания, предаде ТАСС.

Най-голяма е подкрепата за партията на Зеленски "Слуга на народа", за която са готови да гласуват почти 30 на сто от всички избиратели 40 на сто от онези, които са решили да упражнят правото си на глас.

Съпругата на Зеленски купила апартамент за половината от пазарната му стойност

След като клетвената церемония на Зеленски ще се състои на 20 май, според законодателството новият държавен глава би могъл до 27 май да разпусне Върховната рада и да свика предсрочни избори за парламент, отбелязва ТАСС.

Володимир Зеленски: Трудно е да се прогнозират последиците от новия езиков закон в Украйна

Обещал "да пречупи системата" на постсъветската власт, Володимир Зеленски - актьор без никакъв политически опит, лесно спечели на 21 април втория изборен тур срещу досегашния президент Петро Порошенко, обвиняван в недостатъчно усърдна борба с масовата корупция в Украйна.

Руски хумористи измамили Макрон, представили се за новоизбрания украински президент​​​​​​​

Новоизбраният държавен глава се ангажира да поддържа прозападния курс на бившата съветска република, но програмата му остава неясна и мнозина се питат дали той ще може да управлява с оглед огромните предизвикателства, каквито са войната с проруските сепаратисти, небивалата криза в отношенията с Русия и значителните икономически трудности, отбелязва АФП. 
БТА