/ БГНЕС
Официалните резултати от президентските избори в Украйна ще бъдат обявени на 30 април
Володимир Зеленски заяви, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната, предаде Ройтерс.

БГНЕС

"Ние ще продължим до край преговорите, за да се постигне прекратяване на огънят", каза кандидатът от партия "Слуга на народа" след първите резултати от екзитпол анкетите, сочещи го за безспорен победител на балотажа на президентските избори. "Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници. Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома. Всички наши затворници, без изключение", увери Зеленски на пресконференция в щаба си.

Володимир Зеленски показа попълнената си бюлетина, глобиха го

Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и смята да ускори Минския процес. "Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огъня в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски, цитиран от ТАСС.

Зеленски даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко. Във видеообръщение, разпространено в "Телеграм" от изборния му щаб Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната, съобщи ТАСС.

БГНЕС

"Главното което направихме е, че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски след оповестяването на резултатите от екзитпол анкетите, според които той печели на балотажа над 70% от гласовете, близо три пъти повече от действащия държавен глава Петро Порошенко.
 
Официалните резултати от президентските избори в Украйна ще бъдат обявени на 30 април, съобщи зам.-ръководителят на Централната избирателна комисия на страната, цитиран от РИА Новости. По думите му предварителните резултати от изборите от електронните протоколи ще станат известни до два-три дни.

БГНЕС

Вторият тур на изборите за президент на Украйна се проведе на 21 април. В него се конкурираха действащият държавен глава Петро Порошенко и Владимир Зеленски, който по последни данни на ЦИК води с около 73% при обработени 70% от протоколите.
 
Петро Порошенко вече призна поражението си на изборите.
БТА