Володимир Зеленски: Трудно е да се прогнозират последиците от новия езиков закон в Украйна

/ БГНЕС
Законопроектът за езика, приет днес от Върховната рада (украински парламент), не мина през достатъчно широко обществено обсъждане и е трудно да се прогнозират последиците от него за страната, заяви победителят на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски.

Според одобрения законопроект сега всички граждани са длъжни да използват украинския език във всички области на живота. За спазването на закона ще следят "езикови инспектори", които ще могат да присъстват на заседания на всякакви държавни органи, да изискват документи от обществени организации и политически партии, а също да определят размерите на глобите, предаде ТАСС.

Новият президент на Украйна Володимир Зеленски обяви приоритетите си

"Законът беше приет без предварително, достатъчно широко обществено обсъждане. В законопроекта са внесени над 2000 поправки, което говори за липса на съгласие по отделните му положения дори в Радата. Днес е трудно да се прогнозират последиците от приемането на този закон. Окончателният му текст, с всички взети предвид поправки, засега е недостъпен", написа на страницата си във Facebook Зеленски.

Новоизбраният президент обеща след встъпването си в длъжност да анализира внимателно закона, за да се убеди, че в него са спазени конституционните права и интереси на всички граждани на Украйна, а след това "да реагира в съответствие с всички конституционни пълномощия на украинския президент".

Володимир Зеленски показа попълнената си бюлетина, глобиха го

Същевременно Зеленски отбеляза, че украинският език "е единственият държавен език и с този факт не може да има никакви компромиси". Въпросът е в методите за осъществяване на зададения стратегически курс. Моята принципна позиция е, че държавата трябва да съдейства за развитието на украинския език чрез създаване на стимули и положителни примери, а не чрез забрани и наказания, усложняване на бюрократичните процедури и умножаване на чиновниците вместо намаляване на броя им, заяви новоизбраният президент.

Той призова също да се предлагат и приемат закони и решения, които обединяват, а не разделят обществото.

Съветникът на Зеленски по въпросите на сигурността Иван Апаршин заяви в четвъртък, че украинската армия ще бъде освободена от несвойствените й функции, а контролът върху разходите й ще се осъществява от обществеността.

Ще избавим въоръжените сили от несвойствени функции. Военното имущество, което не се използва по предназначение, ще бъде предадено за управление на централните или местните органи на властта, на други органи, упълномощени да управляват държавно имущество. Ще бъде осигурена откритост на финансовата информация в сектора на сигурността и отбраната и достъп на обществеността до контрола върху ефективното използване на всяка копейка от финансовите ресурси, се казва в документ за "военната доктрина" на избрания президент, предоставен от съветника му на редакцията на украинското издание "Новое время".

Руски хумористи измамили Макрон, представили се за новоизбрания украински президент

Половината от бюджетното финансиране, отпуснато за украинската армия, ще бъде предоставено за издръжка на въоръжените сили, 20 процента - за подготовка и обучение, а 30 процента - за покупка на ново въоръжение и модернизация, се казва още в документа.

Относно превъоръжаването се посочва, че приоритет ще имат разузнаването, противовъздушната отбрана и радиоелектронната борба. "Ще осигурим прозрачност на държавните поръчки в областта на отбраната и ще създадем конкурентни условия за частния бизнес и държавните предприятия", се казва в текста.
БТА