Президентът на Иран: Ядрената сделка ще подобри отношенията ни със съседите
Президентът на Иран: Ядрената сделка ще подобри отношенията ни със съседите / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че постигнатата сделка между Иран и световните сили ще подобри значително отношенията на страната с нейните съседи.

„Без съмнение сделката ще доведе Иран до по-близки отношения със съседите си, особено с Катар”, написа държавният глава в социалната мрежа Twitter, цитиран от агенция Ройтерс.

По-рано днес той е провел телефонен разговор с емира на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани. Телефонният разговор идва само дни след като Техеран и групата „5+1” - Великобритания, Русия, Китай, САЩ, Франция и Германия, постигнаха споразумение с Техеран за ядрената програма на страната.

Иранското ядрено споразумение е възможност за стремеж към по-безопасен свят

Днес изказване направи и върховният лидер на Иран Али Хаменей. Той заяви, че независимо от постигането на ядрената сделка със световните сили, Техеран няма да промени позицията си спрямо „арогантните” САЩ.

Изказванията му, направени по време на церемония по случай края на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, бяха придружени от възгласи „Смърт за Америка”.

В своето изказване, което се предаваше на живо по държавната телевизия, той заяви също, че споразумението няма да промени по никакъв начин подкрепата на страната за своите съюзници в региона - правителствата на Сирия и Ирак, както и „потиснатите хора” в Йемен, Бахрейн и Палестинската автономия.

Той наблегна също така на това, че сделката между Иран и групата „5+1” - Великобритания, Франция, Русия, САЩ, Китай и Германия, все още не е закон и тепърва ще трябва да бъде внимателно разгледана.

Източник: БГНЕС