Обама: Иранското ядрено споразумение е възможност за стремеж към по-безопасен свят
Обама: Иранското ядрено споразумение е възможност за стремеж към по-безопасен свят / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама, който се стреми да убеди в полезността на сделката за иранската ядрена програма скептични американски законодатели и обществеността в САЩ, заяви, че това споразумение е историческа възможност за стремеж към по-безопасен свят, предадоха световните агенции.

"С това споразумение имаме възможността да решим по мирен път една голяма заплаха за регионалната и международната сигурност", каза Обама на пресконференция в Белия дом.

Обама заяви, че без това споразумение е щяло да има риск от повече боеве в Близкия изток и че други страни в региона са щели да продължат да развиват своите ядрени програми в най-нестабилния регион в света.

"Тази договореност затваря всички пътища на Иран към създаването на ядрено оръжие и позволява да се избегне ядрената надпревара в Близкия изток", посочи президентът на САЩ.

Обама нарече историческа датата 14 юли, когато бе сключено споразумението за ядрената програма на Иран във Виена и увери, че е готов да работи с Конгреса на САЩ, за да го убеди в необходимостта да се подкрепи това споразумение. "Очаквам сериозни дебати", каза той.

Обама същевременно отбеляза, че ядреното споразумение с Иран не слага край на съществуващи проблеми между Вашингтон и Техеран. "Дори с това споразумение ще продължим да имаме дълбоки разногласия с Иран", заяви Обама и спомена подкрепата на Иран за тероризма и действията му за дестабилизиране на част от Близкия изток.

Президентът на САЩ призна, че постигането на споразумение с Иран за регулиране на иранския ядрен проблем е главният външнополитически приоритет на администрацията му. "Сключеното споразумение позволява да достигнем висшия си приоритет - да се гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие", каза той.

Когато се изпълни постигнатото с Иран ядрено споразумение, "ще сме достигнали нашия приоритет номер едно", заяви президентът на САЩ.

Споразумението за ядрената програма на Иран не изключва възможността САЩ да използват военна сила срещу него, ако оттам възникне заплаха за американската национална сигурност. Това заяви по-рано то своя страна вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пред депутатите демократи от Камарата на представителите в Конгреса във Вашингтон. Ройтерс цитира думите на вицепрезидента, препредадени от конгресмена Стийв Исраел, излязъл от залата, където се е провеждала срещата.

А според друга членка на Камарата - Дженис Шаковски, Байдън посочил, че ако САЩ бяха се отказали от ядрено споразумение с Техеран, "целият режим на санкциите би се срутил".

Според ТАСС това заявление на Байдън има за цел да успокои скептиците в Конгреса, в това число и сред неговите съпартийци демократи, които се съмняват в целесъобразността от ядрена сделка с Иран. Именно за да ги убеди в обратното вицепрезидентът дойде на крака в Конгреса, за да обсъди с групата на демократите постигнатото споразумение с Иран.

"Аз дойдох тук, за да отговоря на въпросите и да обясня смисъла на тази сделка. Уверен съм, че тя ще им хареса, когато напълно я осъзнаят", каза вицепрезидентът пред журналисти, преди да влезе на срещата с конгресмените.

По-късно тази вечер се очаква и пресконференция в Белия дом на президента Барак Обама, като се предполага, че тя също ще бъде посветена най-вече на отношенията с Иран в светлината на сключеното във Виена споразумение.

Източник: БТА