/ БГНЕС
Пожарът в лондонския жилищен блок Гренфел, в който миналата седмица загинаха 79 души, е започнал от фризер и не е бил предизвикан умишлено, предадоха световните агенции, като се позоваха на британската полиция.

Вижте изгорелия блок отвътре в галерията тук

Полицейският детектив Фиона Маккормак каза, че става въпрос за хладилник с фризер модел Hotpoint FF175BP, предаде Ройтерс. Тя поясни, че производителят на уреда извършва допълнителни тестове върху продукта. Моделът не е бил предмет на процедура по изтегляне от пазара заради някакъв дефект, допълни полицейската служителка.

Защо "Гренфел тауър" изгоря като факла (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гренфел тауър
БГНЕС

Полицията съобщи още, че както изолацията, така и плочите, използвани като облицовка на блока, които са били събрани след пожара и за били подложени на проверки за безопасност, не са издържали тези тестове.

Пожарът в Гренфел тауър можеше да бъде избегнат, смята кметът на Лондон

Полицейската представителка каза, че при тестовете се е оказало, че и изолацията и плочите са възпламеняеми, като изолационният материал е бил по-възпламеняем от плочите, предаде ДПА.
Предстои полицията да установи дали използването на двата материала при строителството на сградата е незаконно.

Маккормак каза, че полицията е конфискувала документация в хода на разследването на пожара.

Полицията обмисля дали във връзка с трагичния инцидент да бъдат повдигнати обвинения за непредумишлено убийство, допълват агенциите.
БТА