Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите
93906
Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите
  • Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите
Огромен пожар в 27-етажна жилищна сграда в Лондон взе шест жертви, ранни са над 50 души. Очаква се броят на загиналите да се увеличи. По време на инцидента в сградата е имало няколкостотин души. Много хора се водят изчезнали, като е възможно да са блокирани от огъня вътре. Кметът на Лондон Садик Хан обяви извънредно положение в района.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СМЪРТОНОСНИЯ ПОЖАР В ЛОНДОН

Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как хора, заклещени в Grenfell Tower, се опитват да избягат през прозорците на високата сграда. Един от обитателите се опитва да си направи въже с чаршафи, с което да се спусне надолу. Пожарникари се опасяват, че сградата може да се срути.

27-етажен блок изгоря в Лондон
БГНЕС

Ето какво разказват очевидци на трагедията:

„Бяхме заспали с приятелката ми, когато ни събудиха удари по вратата. Един от съседите крещеше „Огън, огън”. Погледнах първо през ключалката. Цялата площадка на стълбите беше в гъст дим, затова затворих вратата и си помислих, че може би е по-безопасно да останем вътре. Тогава звъннахме на съседката ни, която ни се разкрещя: „Изчезвайте оттам. Изчезвайте!”. Алармата за пушек в апартамента също се включи. Решихме, че трябва да се махаме и хукнахме надолу по стълбите. Пушекът беше буквално навсякъде, облицовката от стените падаше. Хората крещяха. По горните етажи хората още спяха и си нямаха идея какво става. Не съм сигурен дали и половината от тях са успели да се измъкнат. Имаше деца по прозорците и хора, които святкаха с телефоните за помощ“, разказва млад мъж.
„Събудих се от някакъв трясък и миризма на пластмаса. Проверих уредите в кухнята, реших, че всичко е наред и отворих прозореца, за да си запаля цигара. Тогава чух някой да крещи: „Разраства се, става по-голям”. Погледнах през входната врата и всичко беше в дим. Беше като кошмар, като филм на ужасите”, споделя друг човек, който е успял да се спаси от огнения ад.
При пожара има загинали, съобщи пред Дарик посланикът ни във Великобритания Константин Димитров.

Началникът на противопожарната служба Дани Котън също потвърди информацията за загинали при пожара и допълни, че най-малко 30 души са пострадали, като са откарани в пет болници в Лондон.

Пожар в блок в Лондон взе жертви, десетки са пострадали (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пожарът е локализиран, след като 200 огнеборци с 47 специализирани коли се бориха със стихията. Работата по гасенето продължава.

Инцидентът засегна и градския транспорт в британската столица. Обществените превозни средства, движещи се по улиците в района на пожара, са спрени. Полицията предупреждава хората да избягват тази част на града.

27-етажен блок изгоря в Лондон
БГНЕС