Огромен пожар избухна тази нощ в 27-етажна жилищна сграда в Лондон. Потвърдена е гибелта на шестима души. Очаква се броят им да расте, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СМЪРТОНОСНИЯ ПОЖАР В ЛОНДОН

Една жена е загубила две от шестте си деца при бягството от горящата жилищна сграда, друга, за да спаси бебето си, го хвърлила от прозорец на десетия етаж, но за щастие то е било уловено и е в безопасност. И други обитатели на сградата са се опитали да хвърлят децата си, за да ги спасят, разказват очевидци, но техните твърдения не може да бъдат проверени, посочва Ройтерс.

пожар Лондон
БГНЕС

Някои от жителите се спускали по въжета от апартаментите си, други скачали от прозорците. Полицията не изключва възможността в сградата да има все още блокирани хора.

Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите (ВИДЕО/СНИМКИ)


Лондонската Бърза помощ съобщи, че над 70 души са откарани в болница, 20 от тях - в тежко състояние.

"Можем да потвърдим засега 6 смъртни случая от пожара в Северен Кенсингтън", се казва в съобщението на лондонската полиция. "Но тъй като става дума за съвсем ранен етап, очакваме броят им да расте".
Противопожарните екипи продължават да работят за потушаване на пожара в блока, за който бе установено, че няма опасност да рухне, съобщи лондонската противопожарна бригада.

"Екипите ни продължават опитите да поставят пожара под контрол и извършват щателно претърсване. Специалисти и инженери провериха сградата и констатираха, че няма опасност тя да рухне, така че за екипите ни не е опасно да работят вътре", се посочва в съобщението.

пожар Лондон
БГНЕС

Очевидка, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че е било хванато бебе, пуснато от горящата жилищна сграда. Тя видяла как майка се опитва да спаси бебето, като го хвърлила от прозорец на деветия или десетия етаж. Преди това майката извикала към хората долу да се опитат да хванат бебето ѝ и един господин се втурнал напред и успял да го улови.

пожар Лондон
БГНЕС

Ройтерс цитира телевизионния водещ Джордж Кларк, който живее наблизо и който каза по Радио Би Би Си-5, че видял хора на покрива на сградата, които явно са блокирани там и не могат да се измъкнат.

Той излязъл навън и за съвсем кратко време целият бил покрит с пепел, макар че бил на 100 м от пожара.
Няма информация за пострадали българи при пожара, възникнал в блок в Лондон, съобщиха от Министерството на външните работи. Двама наши сънародници, живели в съседен блок, които не са пострадали, но понеже са евакуирани жилищни сгради около изгорялата, са потърсили помощ от българското посолство и ще бъдат настанени там, докато приключи евакуацията на съседните сгради.

Пожарът обхвана 27-етажния блок (24 етажа от които жилищни) в ранните утринни часове. Сградата, по която пламъците са нанесли непоправими щети, се намира в района Северен Кенсингтън и е известна като Гренвел тауър. Районът около нея бе отцепен.

пожар Лондон
БГНЕС

Сигналът за пожара е подаден около един час след полунощ, а екипите са се отзовали за 6 минути. Пламъците лумнали на 2-я и бързо достигнали до последния етаж на блока със 120 апартамента.

Според вестник "Дейли мейл", цитиран от ТАСС, причината за пожара в многоетажната жилищна сграда бил неизправен хладилник. Изданието се позовава на разказа на съседка на оцелял от пожара, че хладилникът му се взривил, преди пламъците да обхванат за нула време цялата сграда, обитавана от 120 семейства.

От противопожарната служба на Лондон обаче заявиха, че все още е много рано да се правят предположения за причините за пожара.
БТА, БГНЕС