27-етажен блок изгоря в Лондон
27-етажен блок изгоря в Лондон / БГНЕС
Броят на загиналите и изчезналите след пожара в жилищен блок в Лондон достигна 79, предадоха световните агенции, като се позоваха на полицията в британската столица. Според информации в медиите в сградата са живеели между 400 и 600 души.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ИЗГОРЕЛИЯ БЛОК ОТВЪТРЕ СЛЕД ОГНЕНИЯ АД В ЛОНДОН (ГАЛЕРИЯ)

Оцелелите и близките на жертвите от пожара в "Гренфел тауър" продължават да се питат как е възможно сградата да изгори като факла.
Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите (ВИДЕО/СНИМКИ)

Блокът "Гренфел тауър" е построен преди повече от 40 години. В сградата има 120 жилища. Независимо от това, че миналата година блокът е бил саниран, в него няма инсталация за автоматично разпръскване на вода при избухване на пожар. При ремонта е обновена фасадата и е поставена нова топлоизолация.

Експертите предполагат, че облицовката на фасадата е оказала влияние върху пожарната безопасност.

Шефката на пожарната Дани Котън твърди, че пламъците са се разпространили светкавично. "През цялата си служба не съм виждала подобен пожар", споделя тя, цитирана от DW.

27-етажен блок изгоря в Лондон
БГНЕС

Броят на загиналите и изчезналите след пожара в Лондон достигна 79

Отговорната за изолацията на фасадата фирма "Harley Facades" обясни, че не вижда връзка между ремонтните работи и пожара. Фирмата Rydon, извършила ремонта, пък обяви, че при санирането били спазени всички противопажарни изисквания. Властите призоваха да не се спекулира с вината за трагедията. Но много от обитателите на сградата отправят тежки обвинения тъкмо към полицията и противопожарната служба. Те твърдят например, че били инструктирани да останат в жилищата си и да поставят влажни кърпи под вратите, вместо да бягат.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СМЪРТОНОСНИЯ ПОЖАР В ЛОНДОН

Британският противопожарен експерт Джон Хъл отбелязва, че сме свикнали подобни трагедии да се случват в по-слабо развитите страни. Той смята, че случаят от Лондон е низ от провали - от мерките за пожарна безопасност до действията на управата на сградата.

Началничката на лондонската пожарна Дани Котън изключи възможността да бъдат открити живи хора в изгорелия 24-етажен блок
БГНЕС