Пожарът в Гренфел тауър можеше да бъде избегнат, смята кметът на Лондон

/ БГНЕС
Пожарът в жилищния блок Гренфел тауър в Лондон е причинено от поредица грешки и нехайство бедствие, което е можело да бъде избегнато, заяви кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от АФП, след църковна служба в памет на жертвите.
 
Тази трагедия е следствие от грешки и небрежност, допуснати от политически ръководители, от кметството на квартала и правителството, каза той пред Би Би Си.

58 души вероятно са загинали при пожара в Гренфел тауър

Пожарът, лумнал по все още неясни причини в нощта срещу сряда в блок със жилища за социално слаби в Западен Лондон, отне живота на 30 души, а вероятно и на още 28, които остават в неизвестност, както сочат данните на полицията от вчера.
 
Значителният брой жертви разгневи оцелелите и близките на жертвите, които обвиняват местните власти, че не са се вслушали в предупрежденията, че сградата не е безопасна. Много от обитателите подавали сигнали, че в нея няма аварийни изходи, пожарогасители и аларми за пожар. "Местната общност има усещането, че с нея се отнасят зле, тъй като част от хората са много бедни", подчерта лондонският кмет.
 
Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите (ВИДЕО/СНИМКИ)

В публикация, поместена днес във в. "Обзървър" Хан отбелязва, че е от ключово значение да се установи цялата истина за случилото е да се изясни дали са били пренебрегнати предупреждения. "Ние сме в дълг към жертвите. Трябва да направим така, че семействата им да получат адекватна грижа и случилото се никога да не се повтори", заяви кметът.
 

БГНЕС


Министър-председателката Тереза Мей, обвинена в липса на съчувствие и критикувана, че е стояла на разстояние от гневните обитатели на изпепелената сграда при посещението си там по-рано през седмицата, вчера каза, че мерките за справяне с бедствието "не са били достатъчно добри". Както Мей, така и министрите й, заявиха, че ще направят всичко възможно да помогнат на хората, останали без подслон, и да се гарантира, че други многоетажни сгради, обитавани обикновено от по-бедни жители, са проверени и безопасни, посочва Ройтерс.
 
Напрежение на протест в лондонския район с изгорелия блок (СНИМКИ/ВИДЕО)

В 11.00 ч. местно време в понеделник британците ще запазят минута мълчание в памет на жертвите. Пожарът, шокирал дълбоко общественото мнение във Великобритания, предизвика широко движение на солидарност.
БТА