протест пожар Лондон
протест пожар Лондон / БГНЕС, архив
Десетки гневни протестиращи нахлуха следобед в сградата на общинския съвет в лондонския квартал Кенсингтън и Челси, на чиято територия се намира изгорелият блок със социални жилища Гренфел тауър, предаде Франс прес.
 

протест пожар Лондон
БГНЕС

Протестиращите преодоляха автоматичната врата, водеща към първия етаж и бяха спрени на стълбището към втория етаж от няколко частни охранители. Разменени бяха удари и атмосферата се нажежи. Някои от нахлулите напуснаха сградата, но други отказаха да я напуснат.
 
Расте броят на жертвите на пожара в Лондон
 

протест пожар Лондон
БГНЕС

Стотици се бяха събрали пред кметството. "Искаме справедливост" и "Срам за вас", "Убийци", скандираха демонстрантите. Някои от протестиращите носеха плакати с надпис "Справедливост за Гренфел". Те показваха пред медиите плакати със снимки на хора, които все още са обявени за изчезнали. Дузина полицаи, включително конни, охраняваха демонстрацията.
 

протест пожар Лондон
БГНЕС

Отделен протест на около 200 души имаше и при метростанция Нотингхил с настояване за по-бързи действия от общинските съветници, отговарящи за жилищното настаняване на останалите без дом.

Блок изгоря в Лондон (СНИМКИ)
 

протест пожар Лондон
БГНЕС

Лондон изпитва хроничен недостиг на жилища и протестиращите се опасяват, че общината ще ги настани в жилища далеч от общността им. Хората се страхуват да не би да ги принудят да напуснат Лондон, отбелязва АП.

Полицията потвърди смъртта на 30 души при пожара, но според неофициални източници, цитирани от Скай нюз, жертвите може би са около 70. полицията се опасява, че протърсването на сградата ще отнеме месеци, а идентифицирането на някои от жертвите може да се окаже невъзможно.

Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите (ВИДЕО/СНИМКИ)
 

пожар в Лондон
БГНЕС

След пожара, случил се в нощта на вторник срещу сряда, мнозина отправиха остри критики към управлението на жилищния блок, което сметнаха за недостатъчно добро. Според мнозина това се е дължало на факта, че жилищата са социални. Предупрежденията за опасност от пожар са били пренебрегвани в продължение на години.

Кралица Елизабет II и принц Уилям посетиха района на опожарения блок (СНИМКИ)

Смята се, че облицовката на фасадата, извършена миналата година, също е помогнала за разпространяването на пламъците. Според в. "Таймс" използването на подобен метод за облицовка е забранено в САЩ при сгради, по-високи от 12 метра, отбилязва Франс прес.
БТА