Британската кралица Елизабет Втора и принц Уилям пристигнаха в района на опожарения жилищен блок в Лондон.
Британската кралица Елизабет Втора и принц Уилям пристигнаха в района на опожарения жилищен блок в Лондон. / Guliver/Getty Images
Британската кралица Елизабет Втора посети в компанията на своя внук принц Уилям района на жилищния блок в столицата Лондон, където най-малко 30 души загинаха при пожар в сряда, предаде Ройтерс.

Вижте снимки от посещението в галерията тук

Кралските особи се срещнаха с живеещи в опожарената сграда, с доброволци и с представители на спасителните служби в спортен център, който бе превърнат в импровизиран приют.
Когато кралицата и принц Уилям излизаха от центъра, те бяха чакани от група от около 40 души, които отправиха отчаяни молби за помощ.

Един мъж държеше разпечатана снимка на липсващ близък и извика, че иска да говори с Елизабет Втора за изгубени деца. Кралицата помаха на събралите се хора, след което се поколеба какво да направи, но в крайна сметка влезе в колата си.
В реакция на виковете, които продължаваха да се чуват, принц Уилям обеща да посети отново центъра. "Ще се върна, ще се върна", каза той.

Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите (ВИДЕО/СНИМКИ)

По-рано днес лондонската полиция съобщи, че вече е потвърдена смъртта на 30 души, и предупреди, че се очаква броят на жертвите да продължи да нараства, предадоха Ройтерс и ДПА.
В болница остават 24 човека, 12 от които са в критично състояние. При разследването на пожара ще бъде проверено дали са били извършени престъпления, обърна внимание Стюарт Кънди, високопоставен представител на лондонската полиция.

27-етажен блок изгоря в Лондон (СНИМКИ)

Британският премиер Тереза Мей посети болницата на квартала Кенсингтън и Челси, където стана трагедията. В това здравно заведение се лекуват осем души, трима от които са в критично състояние.
Възможно е посещението да е в отговор на гнева на местни жители, тъй като Мей отиде на мястото на трагедията, но не се срещна с живеещи в изгорелия блок, отбелязва АП. Членове на нейната Консервативна партия я призоваха да покаже по-голяма загриженост за пострадалите и оцелелите.

Тереза Мей е дълбоко опечалена от загубата на човешки животи при пожара в Лондон

Експерти изразиха опасения, че опустошителният пожар може да е унищожил голяма част от ДНК, необходима за идентифициране на жертвите, предаде Асошиейтед прес.

Температурата в сградата е била изключително висока - като при кремация. Британският вестник "Гардиън" пише, че за облицовката на сградата е бил избран по-евтиният, по-лесно запалим запалим материал от двата вида, предлагани от производителя. По-скъпият е огнеупорен.

Мей нареди публично разследване за огнения ад в лондонския небостъргач

Опожарената сграда наскоро е претърпяла освежителен ремонт, включващ смяна на облицовката. Общественото внимание се съсредоточи върху този въпрос в момент, когато се търсят отговори за причините за пожара.

В отговор на спекулации, че броят на жертвите може да надхвърли 100 души Стюарт Кънди от лондонската полиция заяви: "Наистина се надявам това да не стане".

Лондон пожар блок
БГНЕС

Първата жертвите на пожара бе идентифицирана - това е 24-годишният сирийски бежанец Мохамед Алджахали, съобщи дружество за подкрепа на Сирия, цитирано от Франс прес.

Може да е невъзможно да се идентифицират всички жертви на огнения ад в Лондон

Алджахали е пристигнал във Великобритания с брат си през 2014 г. Следвал е инженерство в университета на Западен Лондон, уточни Кампанията за солидарност със Сирия. По-големият му брат Омар също е живеел в опожарения блок. Той е сред оцелелите и в момента е в болница.
БТА