Елизабет II и съпругът й почетоха с минута мълчание жертвите на пожара в Лондон

/ Guliver/Getty Images
Британската кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип почетоха с минута мълчание жертвите на пожара в Лондон, предаде АП.
 
Двамата отдадоха почит точно преди началото на годишния военен парад, който отбелязва началото на официалното честване на рождения ден на кралицата. По-рано тя посочи, че настроението в страната е мрачно, но Великобритания се изправя решително пред нещастията.
 
Напрежение на протест в лондонския район с изгорелия блок (СНИМКИ/ВИДЕО)

На 91 години Елизабет продължава да изпълнява официалните си задължения, но в последните години ограничи многобройните си ангажименти.
 
По силата на традиция, датираща от 1748 г., британската кралица отбелязва всяка година рождения си ден два пъти: на истинската дата 21 април и с официално честване, което обикновено се пада във втората събота на юни. От 1974 г. официалният рожден ден се празнува в интервала 11-17 юни, тъй като в този период има малка вероятност за валежи, които да попречат на тържествата.
 
Расте броят на жертвите на пожара в Лондон

Най-малко 30 души загинаха при пожара в сряда в жилищния блок Гренфел тауър в Лондон, а десетки се водят за безследно изчезнали. Здравните власти уточниха, че все още 19 души се лекуват, като 10 остават в критично състояние.
 
Блок изгоря в Лондон (СНИМКИ)

Пожарът в 24-етажната сграда предизвика гнева на лондончани и протести срещу реакцията на британското правителство. Хората искат отговори защо пожарът се е разпространил толкова бързо на фона на информации, че наскоро обновената облицовка на сградата е подпомогнала разпространението на пламъците.
 
Над 3 милиона британски лири са събрани за пострадалите от пожара. Хората са дарили огромни количества храна, вода и дрехи на оцелелите.
 
Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите (ВИДЕО/СНИМКИ)

Три призива на сайта JustGiving помогнаха да бъдат събрани 3 млн. британски лири, лондонският вестник "Ивнинг стандард" пусна отделна кампания и събра най-малко 1,5 млрд. британски лири до днес сутринта.

Британското правителство обяви фонд от 5 млрд. британски лири за жертвите. Лондонските пожарникари продължават да претърсват сградата.
БТА