Британският премиер прие на "Даунинг стрийт" пострадали от пожара в Лондон
Над 1000 души се събраха край резиденцията на премиера Тереза Мей на "Даунинг стрийт"10, за да протестират заради бездействието на властите при ликвидирането на последиците от катастрофалния пожар в небостъргача Гренфел тауър.
 
Напрежение на протест в лондонския район с изгорелия блок (СНИМКИ/ВИДЕО)

Отношението на протестиращите към Мей се колебае между "гнева и отвращението", а най-често използваните думи по неин адрес са "страхливка", съобщава "Гардиън". Недоволните настояват за нейната незабавна оставка. Докато се провеждаше протестната акция, самата Мей посрещна в резиденцията си група от пострадалите от пожара.
 
Ужасните последици от трагедията ще се превърнат в ново тежко изпитание за Мей, която понесе сериозна загуба на извънредните парламентарни избори, състояли се на 8 юни.
 
Тя е жестоко критикувана, че е останала твърде малко време край Гренфел тауър, за разлика от нейните съперници от Лейбъристката партия, които са показали далеч по-голяма съпричастност към жертвите. Именно това обстоятелство стана причина, Тереза Мей да бъде обвинена в страхливост.

Расте броят на жертвите на пожара в Лондон

Днес британският премиер Тереза Мей прие оцелели от пожара в жилищния блок Гренфел тауър в Лондон, съобщи говорител на министър-председателката, цитиран от АФП.
 
Тереза Мей ще се срещне с група граждани, оцелели, доброволци и представители на местната общност, уточни говорителят.

Guliver/Getty Images


Междувременно по-рано днес италианското министерство на външните работи потвърди, че сред загиналите са двама млади архитекти - Глория Тревизан и Марко Готарди, допълва ТАСС.

По данни на ведомството 27-годишните годеници, завършили Венецианския университет, са получили договор за нов проект в британската столица. Два месеца те са живели на 23-тия, предпоследен етаж на изгорялата сграда. Двамата успели да се простят по телефона с родителите си, когато в жилището започнал пожарът, съобщават италианските медии.
 
Блок изгоря в Лондон (СНИМКИ)

Най-малко 50 са жертвите на пожара в жилищния блок Гренфел тауър, а десетки остават в неизвестност.
БГНЕС