Ковчегът с тленните останки на покойната кралица Елизабет Втора пристигна в Бъкингамския дворец под аплодисментите на тълпата.

Заедно с крал Чарлз III, катафалката посрещнаха принцовете Уилям и Хари и други членове на кралското семейство.

Самолетът, превозващ ковчега с тленните останки на кралица Елизабет Втора, кацна по-рано във военната база Нортхолт. След което официалната катафалка бавно извърши своето пътуване към центъра на Лондон.

По-рано тленните останки на кралицата отпътуваха от Единбург за Лондон. Самолетът мина по обиколен маршрут за да направи символично пътуване над целия остров. 

Ковчегът бе съпроводен от дъщерята на покойната кралица - принцеса Ан.

„Имах късмета да споделя последните 24 часа от живота на моята най-скъпа майка. За мен беше чест и привилегия да я придружа в последните й пътувания. Да стана свидетел на любовта и уважението, показани от толкова много хора по време на тези пътувания, беше едновременно смиряващо и възвисяващо”, каза принцеса Ан. 

Тленните останки на кралицата бяха ескортирани от катедралата "Сейнт Джайлс" до летището в Единбург по-рано днес.

От BBC разкриват някои подробности за военния самолет, превозващ ковчега на кралицата у дома в Лондон. Това е C-17 Globemaster. Тези самолети наскоро бяха използвани за доставка на хуманитарна помощ и оръжия в Украйна по време на нейната война с Русия и за евакуиране на огромен брой хора от Кабул, Афганистан, през 2021 г.

Малко преди 18 часа крал Чарлз Трети и Камила, кралица-консорт, пристигнаха в Бъкингамския дворец. Вълни от аплодисменти пронизаха тълпите, когато колата им влезе през портите на двореца, съобщи ВВС.

Въпреки дъждовното време все повече хора се събират пред двореца в очакване на пристигането на корежа с тленните останки на Елизабет Втора. 

Тази вечер тленните останки на Елизабет Втора ще бъдат положени в Бъкингамския дворец. Там ковчегът ще бъде посрещнат от крал Чарлз III и Камила, както и други членове на кралското семейство.

От сряда започва 4-дневно поклонение пред тленните останки на Елизабет Втора в Уестминстър.