По отношение на факта, че кралица Елизабет II нито веднъж не посети страната ни, дипломатът Любомир Кючуков коментира в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS: „Имаше готовност от британска страна, но в последните години поради здравословното състояние на кралицата, това не можа да се осъществи. Трябва да имаме предвид, че кралицата правеше по максимум две посещения в годината в други страни”.

За външната политика на Великобритания, експертът каза, че може да се очаква още по-висока степен на подкрепа спрямо Украйна и още по-сериозна степен на критичност спрямо Русия.

Ковчегът с тленните останки на кралицата е изложен за поклонение в катедралата „Сейнт Джайлс“ (ВИДЕО)

„Отношенията на Великобритания с Франция се вписват в сложните отношения с Европейския съюз. На този етап не може да се очаква рязко затопляне. Лиз Тръст заяви, че до 2025 г. ударно ще проведе политика на заместване на цялото европейско законодателство, голяма част от което в момента действа на територията на Великобритания, с национално законодателство. Ако няма времеви буфер за осъществяването на тези действия, това ще доведе до ново напрежение”.

„Политиката на Обединеното кралство е достатъчно последователна, както по отношение на Европейския съюз, така и по отношение на нашия регион и на Западните Балкани, Така че, не може да се очаква промяна в позицията”, завърши Кючуков.