/ Getty Images
Папа Франциск трябва да посети Белгия тази седмица  по повод навършването на 600 години от основаването на Католическия университет в Льовен. Посещението му обаче предизвиква конфликти заради скандалите, свързани със сексуалното насилие в църквата, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

По време на тридневното си посещение папата ще се срещне с крал Филип и други белгийски лидери, както и със студенти от университета. Основното събитие на папското посещение ще бъде неделна служба с 37 500 вярващи на стадион „Крал Бодуен“ в Брюксел.

Посещението се провежда на фона на скандалите около сексуалното насилие в църквата. Излъченият миналата година документален филм „Забравени от Бога“, в който жертвите разкриват сексуалните злоупотреби в църквата, по болезнен начин разкри опитите за прикриване и повдигна въпроса защо няма справедливост и признания.

След надигането на общественото възмущение папата заяви, че в петък следобед ще се срещне „в пълна дискретност“ с 15 жертви на сексуално насилие. Въпреки това се задават въпроси дали това е достатъчно.

Фактът, че папата ще се срещне само с някои от жертвите, при това в пълно уединение, предизвика спорове.

Белгийската църква допълнително не е успяла да сложи край на „духовническата култура, довела до отвратителните злоупотреби“. Миналата седмица на сайта на местната Епископска конференция се появи некролог, изпълнен с възхвали за свещеник от известен случай на сексуално насилие.

А през май в изборната бюлетина на Духовния съвет, който съветва брюкселския архиепископ, се появиха имената на трима известни извършители на сексуални злоупотреби.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА