/ БТА
Папа Франциск е отменил днешните си ангажименти заради лек грип, предаде Ройтерс, позовавайки се на официално изявление на Ватикана.

Съобщава се, без да се дават подробности, че 87-годишният понтифик е взел решението като предпазна мярка предвид четиридневното му пътуване до Люксембург и Белгия по-късно тази седмица.

Франциск трябва да замине утре на своето 46-то пътуване зад граница като папа. Това се случва по-малко от две седмици след завръщането му от натоварваща 12-дневна обиколка в Югоизточна Азия и Океания, посочва Ройтерс.

Папата днес често използва инвалидна количка заради болки в гърба и коляното. През последните години той страда от периодични здравословни проблеми. По-рано тази година светият отец на няколко пъти отмени някои срещи във Ватикана заради настинки, бронхити и грип.

Папата изглеждаше в добра форма по време на обиколката си от 2 до 13 септември в Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

Очаква се по време на пътуването си до Люксембург и Белгия той да подчертае нуждите на мигрантите в Европа и да се срещне с жертви на насилие от страна на католическото духовенство.

Дневният ред на Франциск в двете страни ще бъде по-лек от пътуването в Югоизточна Азия и Океания, като папата е планирал да участва в около десетина събития в рамките на четири дни, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА