Оръжейният договор с Франция не е в замяна на свободата на медиците
Оръжейният договор с Франция не е в замяна на свободата на медиците / netinfo

Подписаният договор за продажба на противотанкови ракети „Милан” между Триполи и филиал на компанията ЕАДС договор не е в замяна на освобождаването на българските медици. Това е заявил пред Франс прес синът на либийския лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам.

"Оръжейният договор, подписан между Либия и Франция, не е в замяна на освобождаването на сестрите", заяви Сейф ал Ислам.

"Не съм обвързвал освобождаването на сестрите с купуването от Либия на ракети "Милан", посочи той по повод интервюто му във френския вестник "Монд" в сряда.

"Недопустимо е подобен хуманитарен въпрос да става обект на размяна", заяви Сейф ал Ислам. Той добави, че преговорите за този договор са започнали преди повече от 18 месеца.

"Колкото до сътрудничеството между Париж и Триполи в ядрената област, то беше започнало още преди визитата на (бившия френски президент) Жак Ширак в Либия през 2004 година", каза Сейф ал Ислам. По думите на сина на либийския лидер онези, които искат да си уредят сметките с френския президент Никола Саркози, го правят от ревност за успеха му в посредническите усилия, довели до освобождаването на медиците.

Париж и Триполи сключиха на 25 юли меморандум за проект за доставка на ядрен реактор за мирни цели, а също и военно споразумение, чието съдържание не бе оповестено. Това стана по време на посещение на френския президент Никола Саркози в Либия ден след освобождаването на шестимата медици. Опозицията обвини тогава френското правителство, че не е осигурило "прозрачност", и изрази подозрения, че освобождаването на медиците е могло да бъде предмет на таен пазарлък с Париж.

Полемиката се разрасна, след като Триполи обяви, че е подписал с Европейския авиационен и отбранителен консорциум ЕАДС (EADS) оръжеен договор за покупка на ракети "Милан" на стойност 168 млн. евро и на система за радиовръзки "Тетра" за 128 млн. евро, припомня агенцията.