/ iStock/Getty Images
Проливен дъжд връхлетя изправения пред индустриален упадък североизточен район на Китай и предизвика наводнения, предаде Ройтерс.

Стихията затрудни движението и блокира пътищата. В следващите дни се очакват още бури. В град Шънян, столица на провинция Ляонин, 7,6 милиона жители се оказаха неподготвени от неочакван пороен дъжд, въпреки обявеното вчера предупреждение за червен код. Гражданите бяха събудени от съобщения на телефоните си, които ги предупредиха да отложат отиването на работа и да не извършват несъществени дейности заради лошото време. 

По данни на пътната полиция има 52 наводнени участъци, от които 30 са затворени. Петима ученици и шофьор са заседнали в автобус в наводнен район и са били спасени с гумени лодки, предаде местна телевизия. Телевизионни кадри показаха тази седмица как много шофьори от провинция Хъбей на север до Анхуей са блокирани в колите си, защото двигателите на превозните средства не са могли да запалят. През последния месец Китай се бори с тежки метеорологични условия - от горещи вълни до незапомнени наводнения. Синоптиците отдават това на изменението на климата и на първия за сезона тайфун Чаба. Опасност от наводнения беше обявена и в провинция Цзилин, на север от Ляонин.

В окръжния град Янцзи на границата със Северна Корея, мъж беше поздравен в социалните мрежи за смелостта си, след като се гмурна в бурна река и спаси жена си, въпреки че не може да плува, а агенция Синхуа разпространи кадри от премеждието. Съпрузите са се отървали с охлузвания. „Кълна се, че в следващия си живот отново ще се омъжа за него“, казва усмихната спасената жена.

В следващите 12 часа се очаква излезли от коритата си реки да наводнят селски и градски райони в Чанчун и Сипин. През следващите два дни се очакват и още порои в Ляонин и Цзилин преди дъждът да отслабне. 
БТА