/ БГНЕС
Хиляди австралийци получиха нареждане да евакуират домовете си в Сидни в неделя, след като проливен дъжд удари най-големия град в страната и наводненията заляха покрайнините му.

Пътищата в целия град бяха прекъснати и властите казаха, че са издадени най-малко 18 заповеди за евакуация в западен Сидни, район, който беше наводнен и през март.

БГНЕС

„Това е животозастрашаваща извънредна ситуация“, каза пред репортери г-жа Стефани Кук, министър на спешните служби за щата Нов Южен Уелс. Австралия страда от измененията на климата, със засушавания, смъртоносни горски пожари, заплахи за Големия бариерен риф и наводнения, които стават все по-чести и интензивни с промяната на глобалните климатични модели.

Тъй като през следващите дни се очаква още по-разрушително време, Кук описа наводненията като „бързо развиваща се ситуация“ и предупреди, че хората трябва да бъдат „подготвени да се евакуират в кратък срок“.

австралия наводнение
БГНЕС

Язовирът Warragamba в града започна да се прелива в ранните часове на неделя сутринта, каза тя, доста преди прогнозите на властите. В Камдън, югозападно предградие на Сидни, където живеят повече от 100 000 души, местните магазини и бензиностанция бяха наводнени.

БГНЕС

Кук помоли хората, живеещи по протежение на 500-километров участък от източното крайбрежие на Австралия, както на север, така и на юг от Сидни, да обмислят отмяна на плановете си за училищна ваканция. Аварийните служби са извършили 29 спасителни операции при наводнения и са били извикани повече от 1400 пъти през предходните 24 часа, каза тя.

Наводнението през март на източното крайбрежие, причинено от силни бури, които опустошиха западната част на Сидни, взе 20 жертви.
БГНЕС