Китай наводнение
Китай наводнение / БТА
От заснежените върхове в Тибет на запад до тропическия остров Хайнан на юг, Китай изнемогва заради най-лошата гореща вълна от десетилетия. В същото време в страната миналия месец са паднали рекордни количества валежи, съобщи Асошиейтед прес.

Екстремни горещини засягат също Япония, като променливото време създава проблеми и в други части от света. Според учени по всички личи, че тези явления се дължат на климатичните промени, като през този век се очаква още по-голямо затопляне. 

В североизточните китайски провинции Шандун, Цзилин и Ляонин през юни са регистрирани рекордни количества валежи. Средното ниво за страната от 112,1 милиметра е с 9.1 процента по-високо от същия месец миналата година, съобщи днес националната метеорологична служба. 

Средната температура в Китай през юни е била 21.3 градуса по Целзий - с 0.9 градуса по-висока от същия месец миналата година и най-високата температура за юни от 1961 г. Синоптиците прогнозират през юли по-горещо от обичайното време и проливни валежи, което не вещае облекчаване на ситуацията. 

На 24 юни в Сучан, в северната китайска провинция Хънан, са били измерени 42.1 градуса, а в Дънфън - 41.6 градуса. Според климатолога Максимилиано Херера това е бил най-горещият ден в историята в тези два града.

В няколко части от Китай има сезонни наводнения. Те засегнаха стотици хиляди хора, най-вече на юг. Там валежите са проливни, а от Южнокитайско море  идват тайфуни.

Времето е променливо и необичайно горещо не само в Китай. В Япония властите предупредиха за претоварване на електроснабдителната мрежа. Хората се призовават да пестят ток.

Японските власти обявиха най-ранния край на годишния летен дъждовен сезон, откакто националната метеорологична агенция е започнала да води тази статистика през 1951 г. Обикновено дъждове смекчават горещините през юли. 

В петък бяха измерени абсолютни температурни рекорди в Токамачи и Цунан и най-високите месечни стойности в няколко други японски града.

Хиляди австралийци евакуирани заради наводненията (СНИМКИ)

В плен на жегата са много части от Северното полукълбо - от обикновено хладни райони като руските арктични територии до традиционно горещите южни щати на САЩ. Отчитани са необичайно високи температури и влажност. 

Национална метеорологична служба на САЩ предупреди за опасни жеги в райони, където живеят 30 милиона души. Има опасност за здравето на хората, които нямат климатик или работят на открито. Това показва, че тенденцията на екстремни метеорологични явления създава по-големи затруднения за по-бедните слоеве от населението, посочва АП.
БТА