/ iStock/Getty Images
Нидерландският премиер Марк Рюте обяви допълнително облекчаване на COVID мерки в Нидерландия, където маските ще останат задължителни само в обществения транспорт и в прогимназиите и гимназиите, предаде Франс прес.

Нидерландия смекчи още мерките, въведени заради коронавируса

"Новата серия от разхлабване на мерките ще влезе в сила на 26 юни", каза на пресконференция Рюте. От тази дата носенето на маски вече няма да е задължително навсякъде, където може да бъде спазвана социална дистанция.

Властите преценяват, че това условие не е спазено в обществения транспорт, в прогимназиите и гимназиите. Дискотеките ще могат да отворят врати за клиенти, които предварително са дали отрицателен тест за коронавирус.

Кафенета и ресторантите от 26 юни ще имат право да излъчват футболни мачове от Европейското първенство на големи екрани на закрито и на открито, при условие че клиентите могат да седят на 1,5 метра разстояние един от друг.

Нидерландия облекчава някои мерки срещу COVID-19

"Нидерландия прави голяма крачка"
към живот без ограничения", заяви Рюте. Правителството обмисля възможността "в средата на август" да отмени хигиенните правила, както и правилата за социална дистанция.

От 5 юни ресторантите отново могат да приемат клиенти на закрито. Преди това нидерландските власти вече отмениха вечерния час и разрешиха на ресторантите и кафенетата да приемат клиенти на откритите си площи.

От началото на пандемията Нидерландия, с население от малко над 17 милиона души, е регистрирала повече от 1,5 милиона случая на коронавирус и над 17 700 починали от заразата.
БТА