/ iStock/Getty Images
Властите в Нидерландия ще започнат по-късно този месец да отварят музеите и зоопарковете, като на входовете ще се предлагат тестове за коронавирус. Това обяви здравното министерство, цитирано от националната информационна агенция АНП, предаде Ройтерс.

Нидерландия спря ваксинирането с AstraZeneca за лица под 60 години

Съгласно действащите сега мерки е забранено на публични места да се събират повече от двама души, ресторантите могат да обслужват клиенти само навън, а има и вечерен час.

Нидерландската футболна асоциация съобщи, че на мачовете от първа и втора лига от първенството на 23-25 април ще бъде пускана публика. Броят на зрителите ще се определя от местните власти, посочи Ройтерс.

Нидерландия е изправена пред трета епидемична вълна преди парламентарните избори

ТАСС цитира съобщение на правителството, според което на два мача през април пробно ще бъдат пуснати зрители - съответно 4000 и 7500 човека. Планирани са един концерт и друго масово спортно мероприятие. Желаещите да присъстват ще трябва да предявяват на входа отрицателен резултат от бърз тест за коронавирус.

От средата на декември в кралството бе наложена строга карантина, а от 23 януари влезе в сила и вечерен час. В началото на март някои мерки бяха отслабени - отвориха врати училищата за началния и средния курс, салоните за красота, както и магазините за стоки не от първа необходимост при някои ограничения.

Вечерен час в Нидерландия поне до 31 март, с 2 изключения

Новите случаи с коронавирус в страната са намалели със 7 на сто през изминалата седмица, когато броят им е бил 48 хиляди, съобщи Институтът за здравеопазване и околна среда, добави ДПА.

Следващите дни ще покажат дали това ще се окаже положителна тенденция, се казва в съобщението. Намаляват новите случаи във всички възрастови групи. През миналата седмица новозаразените са били 276 на 100 хиляди жители.

Но положението в болниците не е толкова благоприятно. През миналата седмица са били хоспитализирани само 3 процента по-малко от предходната, а броят на настанените в интензивни отделения се е увеличил с 19 на сто, сочат данните на института. 
БТА