В Нидерландия вечерният час остава поне до края на месеца
В Нидерландия вечерният час остава поне до края на месеца / iStock/Getty Images
Нидерландският премиер Марк Рюте заяви тази вечер, че вечерният час от 21 ч. до 4:30 ч., въведен като мярка за борба с коронавируса, ще остане в сила поне до 31 март, предаде Ройтерс.

Рюте каза, че тъй като новите случаи на зараза в страната продължават да са много, вечерният час и повечето мерки за дистанция трябва да останат.

Изключения ще бъдат направени в периода 15-17 март, за да могат да бъдат произведени парламентарните избори, както е по план.

"Ще е непредпазливо сега да обявим каквото и да облекчаване", каза Рюте и добави, че е възможно да бъдат направени някои промени около Великден и след това постепенно с напредването на ваксинацията.

Броят на коронавирусните инфекции се стабилизира през изминалата седмица, след отчетеното леко повишение през февруари, дължащо се, според здравните власти, отчасти на нови варианти на вируса.

Вечерният час от 21 ч. до 4:30 ч. предизвика няколкодневни бунтове в страната, когато бе наложен преди шест седмици.

Ресторантите и баровете могат да получат разрешение да настаняват клиенти в откритите си пространства, ако нивото на инфекциите спадне през следващите три седмици, каза Рюте. Те са затворени от средата на октомври, заедно с други обществени места като музеи, библиотеки, фитнеси и кина.

Източник: БТА