/ БТА
Правителството на Нидерландия обяви днес, че спира временно ваксинирането с "АстраЗенека" за лицата под 60 години след съобщения за малък брой хора, получили необичайни тромби след инжектирането с този препарат, предадоха световните агенции.

Здравното министерство съобщи, че една ваксинирана с "АстраЗенека" жена е починала. Около 10 хиляди насрочени часове за ваксинация с този препарат са отменени.

Решението на Хага идва три дни, след като Германия също прекрати прилагането на "АстраЗенека" при лица под 60 години, като решението й беше взето след няколко случая с ваксинирани, получили после съсиреци.

Нидерландската агенция "Лареб", която проучва страничните ефекти на лекарствата, съобщи по-рано днес, че е получила пет съобщения за остри тромбози след ваксинация с "АстраЗенека", вкл. за една жена, която е починала. Според агенцията проблемите са възникнали при пет жени между седмия и десетия ден сред инжекцията. "Това са жени на възраст между 25 и 65 години. Три от тях са получили масивна белодробна емболия, една е починала и една е получила мозъчен кръвоизлив", съобщиха от "Лареб".

От фармацевтичната компания казаха днес, че сътрудничат с нидерландските власти за уточняването на всички въпроси относно ваксината. Говорител на "АстраЗенека" припомни, че регулаторните органи във Великобритания, ЕС и СЗО са установили че ползите от ваксината са значително по-големи от рисковете при всички възрастови групи.

По думите му десетки милиони хора по света вече са ваксинирани с тази ваксина, а и голям обем данни от две мащабни клинични изпитания са показали нейната ефективност и важната й роля за овладяването на пандемията.
БТА