/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация разкритикува днес неприемливо бавното темпо на ваксиниране срещу COVID-19 в Европа, която се сблъсква с най-обезпокояващата епидемиологична ситуация от месеци насам, предаде Франс прес

СЗО: Китайските ваксини са безопасни и ефикасни

"Бавното темпо на ваксиниране удължава пандемията", казва европейският клон на СЗО.

В изявление той подчертава, че новите случаи на зараза в Европа силно са нараснали през последните пет седмици.

Ваксината на Pfizer е 100% ефективна при деца между 12 и 15 години

"Ваксините са нашият най-добър път за излизане от пандемията. Те не само, че действат, но също са много ефикасни, за да ограничават инфекциите. Въпреки това осигуряването на тези ваксини е неприемливо бавно", заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге.

"Нека бъде ясно: ние трябва да ускорим процеса, като засилим производството, като намалим препятствията пред поставянето на ваксините и като използваме и най-малката доза, която имаме в запас", призова Клуге.

В зона Европа на СЗО, която включва над 50 страни, сред които и Русия и няколко държави от Централна Азия, броят на новите смъртни случаи превиши 24 000 миналата седмица и се доближава бързо до предела от един милион. Броят на новите седмични случаи на заразяване достигна 1,6 милиона, след като беше паднал под един милион преди пет седмици, отчита още СЗО.
 
БТА