/ Thinkstock/Getty Images
Лидерите на 23 държави и Световната здравна организация (СЗО) подкрепиха идеята за създаване на международен договор, който да помогне на света да се справи с бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването, като сегашната пандемия от коронавирус, предаде Ройтерс.

Идеята за такъв договор, който да гарантира универсалния и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностициране при пандемии, бе предложена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на Г-20 през ноември, припомня агенцията.

Във вторник тази идея бе подкрепена от лидерите на Фиджи, Португалия, Румъния, Великобритания, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Нидерландия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО.

"Ще има и други пандемии и други сериозни извънредни ситуцаии в здравеопазването. Нито едно правителство или многостранна агенция не може да се справи с тази заплаха самостоятелно", написаха лидерите в обща статия за големи вестници.

"Ние вярваме, че държавите трябва да работят заедно за нов международен договор за готовност и реакция при пандемия", посочват те.

Основната цел на подобен договор ще бъде да увеличи устойчивостта на света на бъдещи пандемии чрез по-добра система за алармиране, споделяне на данни, проучване, производство и дистрибуция на ваксини, лекарства, диагностика и персонално защитно оборудване, посочват лидерите, подкрепили идеята.

В договора ще се посочва, че здравето на хората, животните и на планетата са свързани помежду си и трябва да водят до споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в световен план.

"Ние сме уверени, че е наша отговорност, като лидери на държави и международни организации, да гарантираме, че светът си е взел поука от пандемията от COVID-19", пишат лидерите.
БТА