/ iStock/Getty Images
Ефективността на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech при деца на възраст между 12 и 15 години е 100 процента, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Въз основа на получените резултати двете компании се надяват ваксинацията в тази възрастова група да започне преди началото на следващата учебна година.

Клиничните изпитвания от фаза 3, обхванали 2260 деца в САЩ, "показаха 100 процента ефикасност и стабилни отговори на антитела", се посочва в изявлението на компаниите.

Защо все повече деца се разболяват от COVID-19 (ВИДЕО)

Ваксината вече е разрешена за употреба при лица от 16-годишна възраст нагоре. Новото проучване предлага първите доказателства как ваксината ще работи и при юноши в училищна възраст.

В изпитванията при групата на плацебо е имало 18 случая на COVID-19, а в групата, получила ваксината - нито един, свиделство за 100 процента ефективност за предотвратяване на заболяването.

Ваксината се понася добре. Страничните ефекти са сравними с тези, наблюдавани при лицата на възраст между 16 и 25 години в изпитванията й при възрастни. Не се изброяват страничните ефекти за по-младата група, но при възрастните обикновено те са леки до умерени и включват болка на мястото на инжектиране, главоболие, температура и умора.

COVID-19: По-заразни, по-резистентни, по-притеснителни - какво се знае за вариантите

От компаниите също така са изследвали подгрупата на тийнейджърите, за да измерят неутрализиращите вируса антитела месец след поставянето на втората доза, и са установи, че резултатите са съпоставими с тези на участниците на възраст между 16 и 25 години в основните изследванията при възрастни.

От Pfizer/BioNTech съобщават, че през следващите седмици планират да поискат спешно разрешение от американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата и други регулаторни органи по света с надеждата да започнат ваксинацията в тази възрастова група преди началото на следващата учебна година.
БТА