/ iStock/Getty Images
Новите случаи на коронавирус в Нидерландия достигнаха най-високото си равнище от средата на януари - за последните 24 часа те са били 6396, предаде Ройтерс, като се позова на Националния здравен институт.

След няколко седмици на стабилизиране на броя на новозаразените сега се очаква трета епидемична вълна заради разпространението на нови варианти на вируса.

Вечерен час в Нидерландия поне до 31 март, с 2 изключения

Нидерландия се готви за парламентарни избори следващата седмица, които заради ограничителните мерки ще се състоят в продължение на три дни - от понеделник до сряда. Първите два дни ще гласуват по-уязвимите група, а в сряда - всички останали.

В някои общини ще има избирателни секции, в които ще може да се гласува, без да се слиза от колата, а в Амстердам ще има секция, в която ще могат да гласуват велосипедисти, съобщи Асошиейтед прес. Около 2,4 милиона избиратели, които са на възраст над 70 години, имат право да гласуват по пощата.

COVID в Нидерландия: 3 дни избори и полицейски час до 15 март

Нидерландия е в локдаун от средата на януари. Забранено е събирането на повече от двама души, ресторантите и баровете са затворени, въведен бе и вечерен час, но за тази мярка в дните на изборите ще бъде направено изключение.

Десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води в социологическите проучвания, макар че все още много хора не са решили дали ще гласуват.

Рюте, на 54 години, е ръководил страната повече от 10 години, последните четири от които начело на четирипартийна коалиция. Ако спечели още един четиригодишен мандат, той може да стане най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател.
БТА